IMP Community

August 7, 2009

Berniaga Kecil-kecilan

Filed under: articles — mnour's IMPian @ 1:50 am

Mohd Noor Bin Omar 07/02/2006 | Berita Harian

Buku Panduan Peniaga Kecil karangan Tun Dr. Mahathir Mohamad cetakan 1982 ternyata menjawab banyak persoalan kegagalan kebanyakan peniaga-peniaga kecil yang berlaku sekarang. Buku ini patut diberi perhatian dalam proses kerajaan menggalakkan industri asas tani negara. Saranan kerajaan untuk meningkatkan keupayaan industri ini kepada syarikat-syarikat besar satu cadangan yang baik. Bergantung kepada perniagaan kecil-kecilan sering menghadapi kebuntuan apabila peniaga gagal dan kecundang di pasaran yang penuh cabaran.

Kita amat biasa dengan menanam azam ketika tibanya tahun baru tetapi azam itu tenggelam dalam kekalutan berbagai rintangan yang dihadapi sepanjang tahun. Kebetulan pula tahun ini kita menyambut Awal Muharam tahun 1427H hanya berbeza sebulan daripada Tahun Baru 2006, azam-azam yang lepas masih akan dijadikan azam pada tahun-tahun akan datang sekiranya masalah sikap tidak diberi tumpuan. Memang perkara pokok dalam kegagalan ini adalah sikap, tetapi tidak memadai dengan ungkapan umum, sikap yang dimaksudkan di sini ialah dari segi tumpuan, kesungguhan, kebolehan, kecekalan dan pengalaman perlu diambilkira terutamanya kepada peniaga kecil. Menceburi bidang perniagaan tanpa persiapan yang rapi hanya akan membawa kerugian kepada peniaga.

Bukan kerana nama yang diberikan membuatkan peniaga kecil tidak berjaya tetapi kerana aturan disiplin berniaga diabaikan. Walaupun dinamakan berniaga kecil-kecilan kerana kekangan masa, modal, kemampuan dan sebagainya tetapi, berniaga kecil-kecilan perlukan tumpuan yang serius. Unsur-unsur penting dalam aturan berniaga perlu dipegang bersungguh-sungguh. Memang tidak dapat dinafikan bahawa kegagalan dalam perniagaan lebih banyak melibatkan mereka yang berniaga secara kecil-kecilan daripada syarikat yang menjalankannya secara besar-besaran. Ada juga perniagaan didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia oleh perseorangan tetapi tidak ada apa-apa perniagaan atau keuntungan yang dibuat sehinggalah tarikh pendaftaran mereka luput.

Keuntungan sememangnya menjadi matlamat utama dalam memilih jenis dan bidang perniagaan tetapi sekiranya keuntungan semata-mata diukur untuk memasuki alam perniagaan tidak memadai. Keuntungan yang diperolehi oleh seseorang dalam sesuatu jenis perniagaan tidak menjamin keuntungan yang sama berlaku ke atas orang lain. Sebagai contoh, peniaga makanan tidak perlu ghairah dengan getah dan rangkaian industri ini kerana melihat mereka yang terlibat mengaut keuntungan dengan kenaikan harga yang melambung sekarang ini. Sekiranya mereka ingin menceburinya pada waktu ini, penglibatan dana yang besar perlu disediakan dengan kos yang tinggi. Peniaga makanan perlu sedar potensi industri makanan kerana kerajaan memperuntukan RM10 billion untuk mengimport makanan sepanjang tempoh setahun.

Kecenderungan untuk mendapatkan keuntungan tanpa desakan matlamat lain cenderung membuatkan peniaga cemas dan kurang cergas dalam perniagaan. Sekiranya tujuan peniaga adalah keuntungan, mereka boleh bertindak menjadi pelabur sahaja. Pelabur hanya menyuntik modal kewangan dan mengharapkan pulangan yang lumayan dalam jangkamasa tertentu. Sekiranya pelaburannya dijangkakan akan mengalami kemelesetan, mereka akan menarik keluar modal sebelum mengalami kerugian dan melabur ke dalam bidang lain pula.

Peniaga perlu berhati-hati dengan percanggahan pengaruh menukar-nukar jenis perniagaan kerana melihat orang lain maju dalam sesuatu jenis perniagaan. Pilihlah jenis perniagaan yang sesuai dengan pengalaman, kebolehan dan modal serta jangan sekali-kali membuat perniagaan dengan modal yang seratus-peratus dipinjam. Di samping itu, rancangkan perniagaan supaya ia dapat hidup subur kekal dan akan menjadi lebih besar pada masa hadapan

Apabila kebolehan dan pengalaman telah dikaji, dengan mudah pula dapat dikatakan sejauh mana kesanggupan atau kemampuan kita untuk menjalankan perniagaan itu. Soal wang modal akan menjadi halangan hanya jika pemilihan perniagaan tidak sesuai dengan kemampuan kewangan. Kerajaan telah mewujudkan berbagai skim bantuan untuk memajukan sesuatu bidang yang berpotensi seperti pertanian, teknologi maklumat, sains dan penyelidikan. Apa yang peniaga perlu ada ialah kekuatan dalaman ini berserta dengan usaha yang berterusan.

Kebijaksanaan mengurus perniagaan terletak kepada sejauh mana pengetahuan yang peniaga ada. Sekiranya mengurus modal, maka peruntukan pembelian barang-barang tambahan apabila perniagaan berjalan perlu ada. Ini perlu untuk menunjukkan bahawa perniagaan semakin maju. Kemampuan modal pusingan mestilah cukup untuk belanja perniagaan selama sekurang-kurannya satu tahun bagi menampung keadaan tidak untung yang dialami oleh semua perniagaan pada waktu permulaan. Jangka masa untuk mendapat keuntungan bergantung kepada jenis dan besarnya perniagaan. Semakin besar perniagaan, semakin lama mesti diperuntukan atau ditunggu sebelum mendapat keuntungan.

Memanglah payah berniaga, tetapi biar payah dahulu sebelum berjaya. Masyarakat cina yang yang berkampung di seluruh pelusuk dunia dikenali sebagai keturunan berniaga yang sanggup bersusah untuk generasi mereka yang akan datang. Perancangan dan strategi jangka panjang ini juga perlu diterapkan di dalam jiwa peniaga. Meniaga bukan sekadar untuk mencari sara hidup keluarga dan persekolahan anak tetapi untuk memartabatkan maruah bangsa dan agama dalam episod kehidupan yang akan datang. Masyarakat melayu pula yang dikenali sebagai petani dahulunya mungkin perlu menjadi petani moden yang serba mahir dan tekun dalam bidang mereka.

Memang telah banyak perniagaan gulung tikar terutamanya apabila keputusan diambil berdasarkan kajian yang singkat. Kalau kita tengok sesebuah perniagaan berjaya di kawasan bandar dan cuba menjalankan konsep yang sama di kawasan kampung, sehingga suatu masa, perniagaan tersebut tamat riwayatnya kerana salah tempat. Tempat juga memainkan peranan penting. Kalau kita buka kedai baikpulih kereta di bandar, kedai tersebut akan maju kalau kena caranya. Tetapi sekiranya kedai yang sama dibuka di kampung yang kebanyakan penduduknya menggunakan motosikal, maka kemajuan kedai tersebut mungkin terjejas dan akhirnya tutup kerana kurang pelanggan dan sering mengalami kerugian.

Walau dalam apa keadaan pun, penetapan harga perlu mengambil kira kos mendapatkan barangan tersebut dan kemampuan pembeli. Mengurus dan menyimpan kira-kira masuk dan keluar pengaliran wang bukan satu pengecualian. Ini penting kerana salah satu perkara yang tidak boleh diharapkan ialah ingatan manusia sebab manusia sentiasa lupa. Penulis amat bersetuju dengan pandangan Tun Dr. Mahathir yang disebutkan dalam buku beliau selari dengan kupasan ulamak-ulamak terdahulu bahawa asas perkataan ‘insan’ itu dari perkataan ‘nasiya’ iaitu bermaksud lupa.

Kira-kira amat penting sekali dalam perniagaan. Ramai peniaga kecil beranggapan kira-kira tidak penting, maka kira-kira perniagaannya tidaklah perlu ditulis. Anggapan bahawa peniaga kecil tidak perlu menyimpan kira-kira tidak betul. Samalah dengan pekerja yang mendapat pendapatan dengan cara makan gaji. Keuntungan dan kerugian atau masuk keluar wang tidak dapat ditentukan. Kadang-kadang nampak macam untung atau berlebihan tetapi selalu tidak ada wang. Umpama tidur berselimutkan kain kecil, ditarik ke atas atau ke bawah, masih ada bahagian yang tidak kena. Sekiranya dicatatkan, kita tahu ke mana perginya wang tersebut. Perancangan untuk mengurangkan atau menambah sesuatu barang boleh dibuat dengan adanya maklumat kira-kira ini. Di setiap penghujung kira-kira, peniaga boleh menganalisa dan menilai perniagaannya sendiri serta merancang pemasaran untuk memajukan lagi perniagaannya.

Teknik pemasaran melalui iklan dan publisiti juga memainkan peranan penting. Sesuatu barang kadang-kadang sama saja tetapi pengguna cenderung menggunakan sesuatu jenama? Ini kerana kekuatan iklan atau publisiti. Berbagai teknik publisiti boleh dibuat untuk menarik pembeli. Iklan dibuat dengan cantik dan menarik dengan perbelanjaan yang tinggi. Tetapi ini semua adalah pelaburan dalam melariskan produk. Kalau dulu masyarakat kita guna ubat guna-guna untuk melariskannya tetapi sekarang, di zaman pengetahuan ICT iklan digunakan untuk menggantikan semua ini.

Walau apa cara sekalipun, peniaga perlu sentiasa bersedia. Dalam perniagaan persaingan tidak dapat dielakkan. Persaingan memang baik untuk menjaga supaya harga barang tidak meningkat di luar munasabah dan memastikan layanan kepada pembeli tidak menjadi buruk. Bagi peniaga kecil-kecil yang baru bertapak, persaingan boleh mengancam kemajuan perniagaan dan boleh memakan diri mereka sehingga terpaksa gulung tikar. Menghadapi persaingan bukan setelah perniagaan berjalan tetapi sebelum dijalankan lagi. Tekanan persaingan inilah merupakan alasan paling kukuh untuk merancang dengan teliti. Kalau tidak dapat bersaing dan apa yang ditawarkan tidak setanding maka bersedialah untuk menunggu kedai yang tak berpenggunjung.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: