IMP Community

August 7, 2009

Kaedah Alternatif Meningkatkan Ekonomi

Filed under: articles — mnour's IMPian @ 1:46 am

Mohd Noor bin Omar 02/12/2005

Mempunyai satu laman web perniagaan seolah-olah menguasai sebuah gedung pasaran luas atau hypermarket yang boleh menembusi pasaran global. Internet adalah pasaran di mana seseorang boleh menjalankan perniagaan ke seluruh pelusuk dunia, tanpa halangan politik, masa, sempadan, bangsa dan jantina. Seseorang peniaga hanya perlu membangunkan laman webnya, mempromosikan barangan dan membuat transaksi secara talian atau online.

Sebagai menyambut saranan Timbalan Perdana Menteri untuk melahirkan masyarakat yang glokal, para usahawan kini perlu menguasai pasaran dunia dengan mempunyai kemahiran memasarkan melalui internet. Peluang ini tidak sepatutnya dipandang sepi oleh masyarakat dalam proses kelangsungan memacu perkembangan ICT seiring dengan usaha meningkatkan taraf ekonomi.

Sebenarnya berniaga melalui internet tidak sepayah yang disangkakan, malah mempunyai nilai tambah berlipat kali ganda dalam mempromosikan, memasarkan dan melakukan transaksi. Berbeza dengan kaedah berniaga secara biasa, peniaga maya tidak perlu mempunyai modal yang banyak, gudang besar, kakitangan yang ramai, peralatan dan sebagainya. Namun kelebihan ini masih dirasai asing kerana tiada pengetahuan, sikap negatif yang ada dalam diri kita dan kurangnya budaya meniaga. Apabila disebut sahaja berniaga menggunakan internet, masing-masing merasa janggal dan takut. Beribu persoalan timbul dalam fikiran tetapi malangnnya tidak diikuti dengan usaha untuk mencari jawapan tersebut.

Persoalan serius di kalangan sesetengah masyarakat ialah apakah barangan atau perkhidmatan yang hendak ditawarkan. Kegagalan mendapatkan jawapan ini boleh membantutkan hasrat mereka yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan. Sebenarnya, jenis barangan atau perkhidmatan yang boleh dan berpotensi memberi keuntungan boleh dikenalpasti juga melalui internet. Dengan hanya beberapa klik dibantu oleh pemahaman tentang permintaan, penawaran, pasaran, harga dan sedikit kajian, seseorang boleh mengenalpasti produk yang ingin dipasarkan.

Setelah senarai pilihan produk dikenalpasti, peniaga maya perlu juga membuat persediaan untuk mendapatkan bekalan produk tersebut, penetapan harga, pembungkusan dan penghantaran. Transaksi berlaku apabila ada pertukaran barangan dan pembayaran. Peniaga mestilah menyediakan kaedah pembayaran terbaik yang mudah dibuat walaupun permintaan diterima dari penjuru dunia. Manakala penghantaran boleh dibuat melalui syarikat penghantar yang mana bayaran penghantaran ditanggung oleh pembeli.

Di antara keperluan asas lain ialah penguasaan teknik pemasaran produk di internet. Menguasai kaedah ini amat penting sekali kerana kebiasaannya, pembeli di internet akan membuat carian melalui search engine produk yang dikehendaki dan mengutamakan syarikat penawar produk tersebut yang berada di halaman pertama hasil carian tersebut. Syarikat penawar yang berada di tangga teratas akan menjadi pilihan diikuti dengan syarikat seterusnya. Amat jarang sekali pelayar internet melihat halaman seterusnya. Peniaga maya perlu bijak untuk meletakkan syarikat mereka di halaman pertama dan di dalam senarai teratas.

Rekabentuk dan maklumat di dalam laman web perlu dibuat dengan sebaik mungkin untuk menarik dan memberi keyakinan pembeli untuk berurusniaga. Tidak seperti perniagaan biasa, pembeli boleh sekiranya perlu untuk melihat, memegang dan sebagainya barangan yang ingin dibeli. Teknik-teknik boleh dipelajari dari berbagai sumber seperti penyedia latihan, perunding atau penyedia laman web (web hosting). Pusat Perundingan dan Latihan IKIM (PPLI) bersedia membina modul kursus ini dan mengumpul pakar-pakar ICT sekiranya permintaan menggalakkan. PPLI ingin memastikan setiap peserta berupaya membangunkan web perniagaan sendiri dan menjadi seorang peniaga maya yang berjaya.

Peniaga tidak semestinya mengetahuinya secara teknikal untuk menjadi peniaga di internet. Bagi individu yang kekurangan modal tetapi ingin mencuba, mereka bolehlah mempelajari kemahiran asas dalam perniagaan internet dan melakukannya sendiri dengan kadar yang cukup rendah tetapi menjanjikan pulangan yang amat menggalakkan. Sekiranya peniaga mempunyai sokongan modal yang kuat, mereka boleh mendapatkan khidmat perunding internet berkepakaran untuk melakukan semua kerja ini. Yang penting di sini ialah jangan pinggirkan perniagaan maya kerana ia adalah peluang yang amat baik untuk kita menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Ini merupakan berita baik kepada surirumah yang menghabiskan masa dengan menonton siri drama di telivisyen dan siswazah yang menganggur tetapi bercita-cita ingin kaya. Tidak salah mencuba tetapi mestilah ada kemahuan yang tinggi dan sedia berkorban serta berani. Statistik menunjukkan bahawa negara China dikenalpasti sebagai negara yang mengalami pertumbuhan perniagaan internet yang amat menggalakkan dan medan pasaran yang amat luas serta meningkat dari masa ke semasa. Mentaliti dan kecenderungan untuk makan gaji tidak perlu diletakkan sebagai keutamaan lagi dalam menjana pendapatan. Kita sepatutnya boleh membezakan di antara matlamat dan cara, bukannya cara disalahanggap sebagai matlamat dan dijadikan sebagai halatuju walaupun halatuju tersebut tidak sesuai lagi dengan keadaan pasaran pekerjaan semasa. Hakikatnya, makan gaji semata-mata tidaklah seselesa mana.

Merasakan berada dalam keselesaan dan betul-betul selesa adalah dua keadaan yang amat jauh berbeza. Beranggapan selesa lahir dari sikap awal masyarakat yang berpunca dari perasaan malas berfikir dan berusaha, suka menangguhkan sesuatu pekerjaan membawa kepada kelembapan bertindak dan berjaya. Kita sering war-warkan bahawa masa itu emas tetapi tidak berupaya menukarkannya menjadi seketul emaspun.

Sikap antara faktor penyebab sesetengah kumpulan berjaya atau tercicir. Sikap selesa dengan apa yang ada dan lemah dalam berusaha menjadi cara hidup dan tidak akan memberi apa-apa kelebihan kepada sesebuah organisasi yang menggunakan khidmat mereka. Sikap malas berfikir dan tidak proaktif perlu diganti dengan sikap bijak mencari peluang dan sanggup menghadapi kesusahan.

Kalau sekiranya perniagaan di internet milik mereka boleh menjanjikan pendapatan lumayan, adakah mereka masih digolongkan di dalam kelompok yang dikatakan tidak produktif, kurang kemahiran komunikasi, kelas kedua atau buta ICT?

Jenis barangan dan perkhidmatan tidak menjadi masalah, tetapi dengan syarat kita tahu di mana dan bagaimana untuk mendapatkannya dan seterusnya menghantar kepada pembeli. Tidak semestinya peniaga mempunyai perniagaan secara fizikal. Apa yang penting di sini ialah membangunkan website secara professioanal, mempromosikan website secara online dan mengemaskinikan website tersebut. Sekiranya menjalankan perniagaan menjadi suatu perkara serius di dalam hidup, perkara penting yang perlu diutamakan ialah memilih syarikat dan consultant website yang berkebolehan memberikan khidmat nasihat dan menyediakan pembayaran secara online. Peruntukan masa untuk menilai kemahiran dan kekuatan kita, sudah pastinya kita akan temui sesuatu yang sesuai untuk kita dagangkan di website. Sekiranya terlalu sukar untuk mendapatkan website sendiri, buatlah pasaran barangan kita melalui perkongsian website dengan rakaniaga lain yang berupaya menawarkan berbagai-bagai produk dan perkhidmatan dalam satu website.

Program gabungan website juga memberikan impak yang sama dari segi pemasaran barangan dan perkhidmatan. Boleh juga bagi website yang dibangunkan untuk tujuan social atau bukan atas dasar keuntungan dikembangkan dengan membangunkan program gabungan dalam satu-satu sudut tertentu website tersebut. Perkara yang penting yang perlu diingat ialah, jangan terlibat terlalu banyak program gabungan kerana ia akan kenyulitkan kita. Pilih program gabungan dengan berhati-hati supaya kita tidak terkandas dengan kesulitan mengurus dan memproses transaksi.

Bayangkanlah sekiranya kita memasarkan barangan seperti produk-produk kraftangan, hasil tani yang tahan atau kemahiran mengubati pesakit menggunakan pendekatan tradisional ke pasaran antarabangsa. Pembukaan system francais boleh dilanjutkan hasil dari permulaan menggunakan teknologi pasaran internet.

Peniaga di internet juga perlu berwaspada dengan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab memanipulasi system ke arah keuntungan mereka. Begitu juga system money laundering yang diperkenalkan oleh sesetengah pihak melalui penipuan. Ramai golongan peniaga dan remaja tertipu dengan skim-skim ini sehingga sebahagiannya mengalami kehilangan wang. Sebagai contoh, ada pihak-pihak tertentu yang menerima email mengatakan bahawa beliau terpilih untuk menerima sejumlah wang dan dikehendaki mengikuti langkah-langkah tertentu sehingga mereka tertipu dan mengalami kerugian yang besar. Pengguna juga perlu berhati-hati dengan system cepat kaya maya, multi-level marketing (MLM) atau apa-apa skim yang tiada asas lojik dalam operasinya. Begitu juga kepada peniaga di internet perlu mempunyai etika untuk tidak melakukan perkara-perkara seumpama ini dalam internet.

Kemahiran yang perlu di sini ialah berupaya menilai pakej dan skim yang ditawarkan oleh penyedia host agar kita tidak terjebak ke dalam masalah ketamakan yang kritikal sehingga menyebabkan kerugian. Mulalah dengan berjinak-jinak dengan internet. Rangsangan teknologi internet akan memberi satu pelantar pasaran yang amat luas dan tidak sepatutnya dipandang sepi tanpa sebarang tindakan. Gunakanlah nikmat ilmu yang diberikan dengan cara memanfaatkanya ke tahap yang sewajarnya. Tambahan dalam modal individu dan pelaburan semula modal bagi menambah pendapatan amat penting untuk pengurusan rumahtangga bahagia. Usaha penambahan modal pendapatan amat digalakkan di dalam Islam dan menjadi asas dalam pengurusan modal dalam Islam. Begitulah system syariah yang menggalakkan zakat supaya hasil usaha menjadi cambah dan mengharamkan riba yang mengaut keuntungan tanpa usaha sewajarnya serta galakan melabur semula terhadap apa-apa modal yang dimiliki dengan jalan jual beli.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: